nsw-npfos1y8-7w5-pgvz3xzn0cbpqjr0u0chtzay-v881pyanhn4aqmqxircl-oq01k7l0z9wkb6-ca4pd5th8s-er42qo4qjpnl7xc6m6cfbs8fvnfwsuxhms7ou8pqdzz
top of page
Logo Graancirkel rond_edited.png

 Graancirkel-route 

De Parkboerderij

Bij de ingebruikname van openluchttheater ‘De Speultuin’ in 2015, moest de stichting Graancirkel het voor de horeca stellen met een eenvoudige en te krappe bouwkeet, eveneens was het sanitair zeer beperkt. Deze voorziening was verre van geschikt voor de 300 bezoekers die het natuurtheater kan herbergen. Na het afkaarten van diverse opties besloot het bestuur om een ambitieus plan te ontwikkelen voor een accommodatie binnen het Avonturenpark in de vorm van een langgevelboerderij, maar dan energiezuinig en voorzien van alle gemakken. De initiatiefnemers doopten het een multifunctionele gebouw tot Parkboerderij.

Bouwkundige Harry van de Weijer tekende een accommodatie, waarin gewenste functies als kleedruimte, ontvangstruimte met horeca, vergaderruimte, toiletten en opslag hun plek kregen. In juli 2018 werd de bouwvergunning verleend en dankzij Vitale Kernen, een stimuleringsproject van de toenmalige gemeente Sint Anthonis, verwierf Stichting Graancirkel belangrijk basiskapitaal. Het bedrag was niet direct toereikend, maar dankzij de inzet van vele vrijwilligers is het toch gelukt om de bouw te realiseren.

De eerste spade voor de nieuwbouw ging in juli 2019 de grond in, anderhalf jaar later (eind 2020) was de Parkboerderij klaar. Met bijdragen van enkele fondsen én materialen en vakkundige hulp van plaatselijke ondernemers, hebben de vrijwilligers vervolgens het interieur gemaakt. Vertraagd door de coronapandemie opende Mr. Wim Hillenaar, in zijn functie als waarnemend burgemeester van de gemeente Land van Cuijk, de aanwinst voor Oploo op 23 april 2022.

Naast het openluchttheater en de Parkboerderij herbergt het Avonturenpark – waartoe in 2007 de eerste stappen werden gezet - intussen ook andere bijzondere elementen zoals een graanschelf, Amerikaanse windmolen, bijenhotel, een schuur en het in 2024 in gebruik genomen bakhuisje.

De Parkboerderij is inmiddels voor zowel de artiesten als het publiek een onmisbare accommodatie bij de reeks van voorstellingen die er jaarlijks in ‘De Speultuin’ worden gehouden. Het is ook een onderkomen voor vrijwilligers tijdens kluswerkzaamheden – en de vaste klussendag op elke laatste zaterdag van de maand - in en rond het Avonturenpark. Ook biedt de Parkboerderij onderdak aan workshops, rondleidingen en sociale activiteiten, die de verbinding met het dorp versterken. In samenspraak met de plaatselijke horeca zijn er ook mogelijkheden voor commerciële activiteiten.

Meer weten over de mogelijkheden bij de Parkboerderij: kijk op deze link

bottom of page