nsw-npfos1y8-7w5-pgvz3xzn0cbpqjr0u0chtzay-v881pyanhn4aqmqxircl-oq01k7l0z9wkb6-ca4pd5th8s-er42qo4qjpnl7xc6m6cfbs8fvnfwsuxhms7ou8pqdzz Graancirkelroute - Veldkruis | Graancirkel Oploo
top of page
Logo Graancirkel rond_edited.png

 Graancirkel-route 

Veldkruis

Het veldkruis dat u hier ziet, staat er sinds 2018. Het is vrijwel identiek aan het veldkruis dat hier kort na de Tweede Wereldoorlog werd geplaatst, maar na 1970 vanwege schade door vernielingen werd opgeruimd. De twee paadjes die van en naar het veldkruis leidden, waren daarvoor al verdwenen omdat er geen gebruik van werd gemaakt.

Eerder stond het veldkruis op het kerkhof in Oploo, maar op last van pastoor Van Miert werd het naar deze plek verhuisd. In de fundering was in 1945 een fles met een brief ingemetseld. Deze is nooit teruggevonden.

Het was geen toeval dat het kruis op deze plek werd geplaatst, want hier kwamen twee kerkpaden bij elkaar. Een pad dat destijds naar de kerk voerde, lag op dezelfde plaats als het huidige pad naar het sportpark. Vóór het kruis boog het paadje naar links, waar nu het fietspad is. Het paadje dat voor het kruis naar rechts boog, liep naar de boerderij van de familie Hendriks. De boerderij is op de foto te zien.

De foto geeft een beeld van de situatie na de plaatsing in 1945. Aan weerszijden van het kruis stond een lindenboom. Op steenworp afstond stond vroeger de rowen bom of holle boom, ook zichtbaar gemaakt in deze route. Op de foto is ook te zien, dat hier vroeger graan werd geteeld. Tijdens de vroegere ‘kruisdagen’ – de vier dagen voorafgaand aan Hemelvaartsdag – trok men op de eerste dag in processie naar het veldkruis. Ondertussen zegende de pastoor het land en er werd gebeden voor de ‘vruchten der aarde’, ofwel een goede oogst.

bottom of page