nsw-npfos1y8-7w5-pgvz3xzn0cbpqjr0u0chtzay-v881pyanhn4aqmqxircl-oq01k7l0z9wkb6-ca4pd5th8s-er42qo4qjpnl7xc6m6cfbs8fvnfwsuxhms7ou8pqdzz

 Graancirkel-route 

Tweekoorn

Tijdens de jongste steentijd (11.000 voor Christus) was tweekoorn (Triticum dicoccum) de meest geteelde tarwesoort. Tweekoorn – dat ook wel emerkoorn of emmer wordt genoemd – lijkt op eenkoorn maar heeft grotere aren en veelal twee korrels in de aren. Deze oervorm van tarwe is een voorloper van de harde tarwe (durum en kamut).

Jarenlang was het gewas in Nederland uit beeld, maar nu wordt het op kleine schaal weer geteeld, onder andere als grondstof voor bier. Het wordt ook gebruikt als smaakmaker in brood en voor het maken van koekjes en cake, vaak in combinatie met spelt.

Binnen de soort bestaan er zomer- en winterrassen, die tot 2 meter hoog kunnen worden. Als wintergraan wordt tweekoorn in september of oktober gezaaid, als zomergraan vanaf eind januari. De oogst vindt in augustus plaats. Het areaal in Nederland is zo klein dat CBS het niet meeneemt in de jaarlijkse statistieken.