nsw-npfos1y8-7w5-pgvz3xzn0cbpqjr0u0chtzay-v881pyanhn4aqmqxircl-oq01k7l0z9wkb6-ca4pd5th8s-er42qo4qjpnl7xc6m6cfbs8fvnfwsuxhms7ou8pqdzz

 Graancirkel-route 

Rogge

Een eeuw geleden was rogge (Secale) met een areaal van 200.000 hectare in ons land nog een groot gewas. Echter, in tegenstelling tot andere graansoorten, is de productie van rogge in de tweede helft van de vorige eeuw sterk verminderd.

Terwijl de meeste andere graansoorten zelfbestuivend zijn, is rogge aangewezen op buurbestuiving. Het lichte stuifmeel wordt door de wind van plant tot plant gevoerd en dat geeft kruisbestuiving. Zaaien gebeurt in de eerste helft van oktober of in februari-maart.  Afhankelijk van het ras ligt de oogst in juli of augustus.

Rogge kan dus zowel in het najaar als in het voorjaar worden gezaaid, maar in ons land is het tegenwoordig meestal een wintergewas die als groenbemester wordt ingezet. De groenbemester is een tussengewas tussen twee hoofdteelten.

Rogge wordt ook gebruikt voor menselijke consumptie. Behalve voor roggebrood wordt het meel van rogge onder andere ook gebruikt voor het maken van pepernoten, knäckebröd en ontbijtgranen. Het areaal in Nederland bedroeg in 2018 circa 2.000 hectare.