nsw-npfos1y8-7w5-pgvz3xzn0cbpqjr0u0chtzay-v881pyanhn4aqmqxircl-oq01k7l0z9wkb6-ca4pd5th8s-er42qo4qjpnl7xc6m6cfbs8fvnfwsuxhms7ou8pqdzz

 Graancirkel-route 

Koolzaad

Koolzaad (Brassica napus), een van de belangrijkste olieplanten in de wereld, kan prima worden verbouwd in een gematigd klimaat als in Nederland. De teelt was rond 1900 bijna verdwenen, maar staat nu weer volop in de belangstelling vanwege de gezonde koolzaadolie en biodiesel als vorm van duurzame energie. De geel bloeiende velden zijn een lust voor het oog en een paradijs voor bijen.

 

De koolzaadplant is één- of tweejarig en het gewas wordt vaak als tussengewas bij granen verbouwd. Er bestaat zowel winterzaad als voorjaarszaad. Winterzaad wordt tussen half augustus en begin september gezaaid en geoogst in de eerste helft van juli van het daaropvolgende jaar. Voorjaarszaad wordt eind maart gezaaid en in augustus geoogst.

 

De eiwitrijke zaden hebben een gehalte van 40 tot 45 procent olie, die verwerkt wordt tot margarine en slaolie, maar ook geschikt is voor bereiding van zeep en brandstof. Auto’s lopen zowel op koolzaadolie in de pure vorm als in een mix met dieselolie. Het areaal in Nederland bedroeg volgens CBS in 2018 circa 2.000 hectare.