Graancirkel-route
Koolzaad
Koolzaad (Brassica napus), een van de belangrijkste olieplanten in de wereld, kan prima worden verbouwd in een gematigd klimaat als in Nederland. De teelt was rond 1900 bijna verdwenen, maar staat nu weer volop in de belangstelling vanwege de gezonde koolzaadolie en biodiesel als vorm van duurzame energie. De geel bloeiende velden zijn een lust voor het oog en een paradijs voor bijen.
De koolzaadplant is één- of tweejarig en het gewas wordt vaak als tussengewas bij granen verbouwd. Er bestaat zowel winterzaad als voorjaarszaad. Winterzaad levert sterkere en hogere planten, bloeit een maand vroeger en geeft meer opbrengst. Het wordt tussen half augustus en begin september gezaaid en geoogst in de eerste helft van juli van het daarop volgende jaar. Voorjaarszaad wordt eind maart gezaaid en in augustus geoogst.
Koolzaad levert zo’n 4.500 kilo zaad per hectare. De eitwitrijke zaden hebben een gehalte van 40 tot 45 procent olie, die verwerkt wordt tot margarine en slaolie, maar ook geschikt is voor bereiding van zeep en brandstof. Auto’s lopen zowel op koolzaadolie in de pure vorm als in een mix met dieselolie. Nadat de olie uit de zaden is geperst, blijft koolzaadschroot over waar eiwitrijke perskoeken voor veevoer van wordt gemaakt.
Areaalontwikkeling Koolzaad (Nederland / CBS):
-
1900: < 2.000 ha
-
1950: < 32.000 ha
-
2000: < 1.000 ha
-
2018: < 2.000 ha
Bijenvriendelijkheid: ***** (5 sterren)