nsw-npfos1y8-7w5-pgvz3xzn0cbpqjr0u0chtzay-v881pyanhn4aqmqxircl-oq01k7l0z9wkb6-ca4pd5th8s-er42qo4qjpnl7xc6m6cfbs8fvnfwsuxhms7ou8pqdzz

 Graancirkel-route 

Haver

Qua productiviteit is haver (Avena Sativa) na tarwe, maïs en gerst de vierde graansoort. Het gewas houdt van een koel, regenachtig klimaat zoals in West-Europa.

De eerste sporen van haver zijn gevonden in Midden-Europa. Later vond het graan zijn weg naar Noord-Europa.  In het ijzeren tijdperk (vanaf 800 jaar voor Christus) was havermoutpap daar een belangrijk voedsel voor de bevolking. Een eeuw geleden was het in Nederland nog een groot gewas, nu is het tamelijk marginaal.

Alle haversoorten zijn éénjarig. In tegenstelling tot onder andere tarwe en gerst groeien de korrels van haver niet in een aar, maar in een pluim. Zand- en dalgrond zijn het meest geschikt voor haver. Net als zomergerst wordt haver eind maart gezaaid en geoogst in juli/augustus.

Het graan wordt gebruikt in diervoeders, in het bijzonder paardenvoer. Een deel wordt benut voor de productie van voedingsmiddelen zoals havermout (geplette gaar gestoomde korrels), ontbijtgranen en muesli. In 2018 bedroeg volgens CBS het areaal in Nederland minder dan 1.000 hectare.