nsw-npfos1y8-7w5-pgvz3xzn0cbpqjr0u0chtzay-v881pyanhn4aqmqxircl-oq01k7l0z9wkb6-ca4pd5th8s-er42qo4qjpnl7xc6m6cfbs8fvnfwsuxhms7ou8pqdzz
top of page

Alternatieve vierdaagse

Ze waren er al bang voor: weer geen Nijmeegse Vierdaagse dit jaar. Het was reden voor vijf wandelaars uit Oploo om dan weer, net als vorig jaar, de Alternatieve 4-daagse van Oploo te organiseren. Maar ook nu hopen ze dat het voor het laatst is.

Alternatieve vierdaagse oploo.jpg

Want er gaat niets boven het grote wandelevenement van Nijmegen, vindt wandelliefhebber Piet Bruisten uit Oploo. Hij zorgt met vier anderen voor het kleinschalige alternatief in het Brabantse dorp. In de week van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 juli, de week waarin de Nijmeegse Vierdaagse eigenlijk gehouden zou worden.

Vorig jaar was het nog een last-minute klus, vertelt Bruisten: ,,Toen hebben we heel snel wat routes uitgezet via het internet.” Nu is er meer tijd. De routes zijn nog niet allemaal uitgetekend, maar een aantal stukken natuur en plekken worden net als in 2020 aangedaan. ,,De Vilt bij Beugen en een aantal landgoederen, De Bunthorst in Oploo en Bronlaak bijvoorbeeld. We gaan richting Overloon en het Oorlogsmuseum en de kant op van Wanroij en Landhorst. Zo krijgen wandelaars de gelegenheid om de mooie omgeving van Oploo te leren kennen.”

De weg vinden

Geen afgezette wegen, verkeersbrigadiers of EHBO-posten. Niet nodig. Bruisten: ,,We proberen zoveel mogelijk paden te gebruiken die verkeersluw zijn.” De kosten blijven laag. ,,Inschrijven is gratis, we vragen deelnemers alleen om een vrijwillige bijdrage.”

Van de eerste editie van de Alternatieve 4-daagse Oploo is nog een klein beetje geld over. ,,Dat zetten we nu in voor de bepijling. Een vreemde moet ook de weg kunnen vinden.” Een heel jaar trainen is voor Oploo niet nodig, wandelaars kunnen kiezen voor 30, 20, of 10 kilometer. En na vier dagen wandelen wacht er geen kruisje: ,,Vorig jaar hadden we een wandelschoentje aan een sleutelhanger.”

Initiatiefnemenrs alternatieve vierdaagse oploo (C) Ed van Alem - De Gelderlander)

Noodplan

Er deden in 2020 gemiddeld zo'n 35 lopers per dag mee. ,,We hadden een maximum van 100 deelnemers gesteld. Dat doen we nu ook. Mochten veel meer mensen zich aanmelden, dan kijken we hoe we de vierdaagse moeten aanpassen.” En dan natuurlijk corona. ,,Begin juli zullen we een beslissing nemen over het wel of niet doorgaan van het evenement."

Zo nodig kunnen er aanpassingen worden aangebracht: ,,Wandelaars opdelen bijvoorbeeld. De ene groep kan op dag één route A doen, de andere route B en vice versa.” Hij hoopt dat hij dit noodplan niet ‘uit de kast hoeft te halen’. ,,Maar dan hebben we er in ieder geval over nagedacht.”

bottom of page